Jægersoldaten og det Somaliske faldskærmshold

Udgivet: 19. august, 2019

Se programmet på DR.dk her: https://www.dr.dk/tv/se/luftens-perler

I juni og juli måned sendte DR et program om et Somalisk faldskærmshold der skulle trænes op af en Jægersoldat. Det var Tom Behnkes 20 år tidligere opfordring om at sende Somaliere hjem, for hans skyld gerne med en faldskærm på ryggen, der havde tegnet ideen. En anden sindsforvirret politiker har siden bragt faldskærms-elementet ind som løsningsmodel og derfor blev dette program pludselig endnu mere relevant. Programmet startede i sin planlægning allerede for et års tid siden og der blev under optagelserne udskrevet valg.

 Jeg er Jægersoldaten… eller i hvert fald den tidligere Jægersoldat, der for et års tid siden blev spurgt om jeg ville få et sort faldskærmshold op og stå. Om jeg ville træne dem, udvælge de mest egnede og få dem til at spille godt sammen. Vi havde lidt over 2 måneder til at blive klar og det var meget kort tid for mennesker der aldrig havde mødt hinanden før og som aldrig tidligere havde rørt ved en faldskærm eller for den sags skyld nogensinde tidligere havde tænkt sig at springe ud af et fly. Udfordringen lød stor og opgaven umulig, så jeg sagde straks ja.

Jeg gik ind i opgaven med en klar ide om at jeg kunne bygge et stærkt hold op i jagten på et helt specifikt mål som var deltagelse i Dansk Faldskærms Unions Formationssprings Cup i Juni måned. 

Jeg var i tvivl om vi rent teknisk ville kunne lave en enkelt eller måske to formationer, hvor de bedste i Danmark laver 15-20 formationer på de 30 sekunder man har til rådighed i det frie fald imod jorden med 200 km/t. Men det var irrelevant. Jeg gik med i projektet af begejstret nysgerrighed og min tese var, at vi som mennesker i teamsammenhæng er ret ens. Jeg har i 35 år arbejdet med at opbygge og træne teams til at nå mål og siden jeg stoppede i Forsvaret har det været i danske virksomheder istedet for i Jægerkorpset. Jeg tænkte, det kan ikke være sværere at bygge det her faldskærmshold, end der er at træne et vindmølle-team fra en dansk virksomhed, eller for den sags skyld et team Jægersoldater der skal løse en opgave i et land der hovedsageligt består af ørkenstøv. Det vil sikkert overraske nogen, men som mennesker er vi utroligt ens og det er de samme mekanismer der skaber succes. Jeg fik ret i forhold til teammekanismerne og de sorte danskere var fuldkommen som de hvide. 

De fleste af deltagerne studerer. Den ene læser statskundskab og ved mere om danske politikere end jeg gjorde, en anden er radiovært på 24/7, en tredje er IT koordinater i en større dansk IT virksomhed. De klarer sig godt og har den holdning at man skal kunne klare sig selv, byde ind til samfundet og i øvrigt opføre sig ordentligt. Lige vand på min mølle, for det må være alle danskeres pligt at byde ind, klare sig selv og opføre sig ordentligt.

Vi nåede ikke vores mål med at blive et fuldgyldigt formationshold, men rejsen var inspirerende og underholdende og der kom ualmindeligt godt TV ud af det. Teamet blev selvfølgelig totalt udmattede under selve faldskærmsuddannelsen som var krævende og intens, men de kastede sig ud i opgaven med krum hals og fordi de var belastede både fysisk og mentalt, så kom deres personligheder mere til syne. Disse sorte danskere var sjove, ærlige og oprigtige, pligtopfyldende, vedholdende og flittige. Og så synes jeg i øvrigt de var enormt modige at stå frem som repræsentanter for den meget udskældte minoritetsgruppe de på en måde repræsenterer.

Se programmet på DR.dk her: https://www.dr.dk/tv/se/luftens-perler

Lars Møller.  /www.lars-moller.dk