Kriger eller Offer?

Udgivet: 9. november, 2019

Det er afgørende vigtigt for alle resultater, at ledere og teammedlemmer hele tiden arbejder på at have et kriger-mindset.

Med et offer-mindset, er man mere bekymret over den mulige negative indflydelse andre mennesker kan få på en, end hvordan egen indflydelse kan påvirke andre mennesker positivt. Med et offer-mindset kan man kun bruge andre mennesker hvis de kan hjælpe os med vores forehavende; ellers er de i vejen. Faktisk bruger man med et offer-mindset mange kræfter på hele tiden at bekræfte sig selv i, at andre ikke er pålidelige, ikke er ansvarlige eller ikke har styr på deres del af opgaverne. Med et offer-mindset ønsker man endda ubevidst at andre fejler, så ens antagelser bliver rigtige og på denne måde har vi brug for at have problemer i hverdagen, fordi de igen bekræfter at man har ret i sine egne antagelser om “de andre”.

Når man lidt fortravlet en morgen hopper ind i den lille metalkasse vi kalder en bil og lukker døren, kunne det tyde på at vi også ofte hopper ind i et offer-mindset. I trafikken er de fleste mennesker dybt inde i sig selv og tænker ikke på, at trafikken er nød til at være en stor synergi, der skal virke med regler, smidighed og hjælpsomhed. I stedet for at lukke hinanden ind ved indfletningen eller holde tilbage selvom man har ret til at køre, så oplever man dagligt mennersker med offer-mindset der kun ser de andre biler som forhindringer på deres vej og der bliver råbt og givet nedværdigende håndtegn, der signalerer hvor dårligt andre kører eller hvor dumt de andre tænker og opfører sig. Mennesker bliver til objekter der er i vejen for deres eget forehavende. Vi alle falder ind i offer-mindset hver dag, og derfor er det vigtigt, hele tiden bevidst at forsøge at ændre dette til et udadvendt kriger-mindset hvor man inkluderer andre.

Med et kriger-mindset har vi personligt vækstpotentiale. Vi er ikke fastlåste, men kan blive klogere på livet). Vores tanker og aktiviteter er primært udadrettede imod andre mennesker og vi ser andre som mennesker med håb, drømme og forventninger som os selv. Mennesker med udfordringer, skavanker og bekymringer og mennesker man kan lære noget af fordi de ved noget andet om livet, end vi selv gør.

Vi vælger ubevidst selv, hver dag, hvordan vores eget mindset skal være. Hvis man ikke tænker over det, bliver det ofte et offer-mindset, fordi vi ikke når at bremse os selv og fordi vi igennem tusinders års evolution har fået en præference for at lede mere efter trusler imod os selv, end alt det gode der kan ligge foran os. Homo Sapiens har desværre meget letter ved at se det negative end det positive og vi falder alle i. Et selvbevidst valg kan ændre dit mindset. Det er et simpelt valg. Vil jeg være offer eller vil jeg være kriger i dag?

Det er skadeligt for alle på et team og ineffektivt at være i offer-mindset. Det er derimod utroligt gavnligt for en leder og for teammedlemmer altid at arbejde på at have et kriger-mindset, for dermed kan man skabe den synergi der også skaber resultaterne. Skift MindSet…!

I min næste bog om Ultimativt Lederskab – din vej til stærkt samarbejde, der udkommer i starten af det nye år, kan du læse meget mere.

Lars Møller /www.larsmoller.dk