Lederskab er karakter, indstilling og handling.

Udgivet: 12. september, 2019

Nogle forveksler lederskab med at have fået en lederposition, men vi har alle mødt dårlige ledere i høje lederstillinger og dygtige ledere, der slet ikke havde en formel lederposition. Nogle tænker ledelse handler om at bestemme eller tage beslutninger. For andre er ledelse svært og uoverskueligt og det er som at køre på en mørk landevej med alt for svagt forlys. Man har en ide om hvor man skal hen, men man ser ikke tydeligt forhindringerne og hullerne i vejen og aner ikke hvornår man kommer frem eller hvad der vil ske undervejs. For mange i den akademiske verden, er ledelse en teoretisk disciplin hvis variable faktorer kan måles og sættes ind i formler eller regneark og der bliver forsket, diskuteret og studeret, i håbet om at finde rigtige svar på en umulig ligning. Nogle siger om lederskab at det ikke kan beskrives og at det er noget meget personligt, abstrakt og mystisk som kun nogle få mennesker besidder fra naturens side.
Vi ved som regel når ledelse ikke virker, for det kan vi mærke straks, når vi ikke bliver fanget, ikke bliver inspireret, ikke stoler på intentionerne eller ikke synes om formen på kommunikationen eller personen der leverer budskabet. Jeg har selv lært meget om lederskab, netop ved at se hvordan det ikke skal gøres.

Lederskab er ikke er en spidsfindig, præcis teknik man skal lære. Det er ikke som at blive skihopper, gulvgymnast eller dartspiller. Det er mere som at være ridebanespringer eller som at være domptør i et cirkus med løver og tigre. Din egen adfærd og udstråling har betydning og det kan ikke ske eller udvikles uden andre individer, uden påvirkning, samspil og synergi og det er dybt afhængigt af, hvordan disse andre individer oplever, reagerer og handler på dine anslag. Din indstilling til andre mennesker og din egen adfærd som leder har enorm betydning. Lederskab er ikke en teknik, det er karakter, indstilling og en handling. Engang imellem er der endda et tiger der bider dig i dit ene ben.

Du kan læse meget mere om min baggrund for at sige dette i min kommende bog om ultimativt lederskab.

Lars Møller.    /www.lars-moller.dk