Lederskab kræver metal robusthed

Udgivet: 30. oktober, 2018

Helt grundlæggende er det et krav at man, for at kunne lede andre mennesker, først og fremmest kan lede sig selv. Ellers må man nøjes med at styre rundt med andre mennekser og det har som bekendt sine meget store begrænsninger og man får aldrig skabt de store resultater. Man bliver ikke en respekteret kompetent bæredygtig leder uden emotionel og mental styrke. Der skal konstant arbejdes på svagheder (andre for længe siden har opdaget) og styrker skal udbygges. Man skal kunne levere en afmålt men en bevidst mængde sårbarhed, så man viser andre i organisationen at det er vejen frem og de skal turde det samme. Man skal kunne sige godmorgen med et varmt autentisk smil og mene det og man skal til medarbejdere og kollegaer forholde sig til, ikke kun arme og ben og hoved, men et menneske med sjæl, et menneske med skavanker og et menneske med fejl.

Det kræver emotionel og mental robusthed at skulle håndtere de forskellige mentale arkitekturer, forskellige baggrunde, nationaliteter, personligheder og verdenssyn, som en virksomhed skal have for at undgå at ende indavlet. Det kræver emotionel- og mental robusthed at arbejde med sig selv. Kompetente ledere lærer mere om sig selv i samarbejdet med andre mennekser i besværlige og konfliktfyldte møder.

“At være mentalt robust handler ikke om at kunne klare alt og vinde alle diskussioner. Det er netop kun svage mennesker der vælger den vinkel. Mental robusthed betyder at man kan købe ind i andres løsninger, at man kan ofre lidt af sig selv for det større hele og at man kan klare akkurat det man har besluttet sig for at ville klare”.

Ofte er vi bange for konflikter, men det er fordi vi ofte arbejder uden den dybe tillid til hinanden. Den er mange steder overfladisk. Jeg har set det i mit arbejde. Man stoler på at kollegaen møder til tiden og gør sit arbejde ligeså godt som hun plejer. Men der stopper det så. Vi vil ikke vide noget om hinanden, for det betyder jo så at andre også skal vide noget om mig. For et stykke tid siden hørte jeg en direktør sige, at distance til andre medarbejdere var vigtig for en leder. Jeg ved der er mange der vil stå ved hans side og kæmpe akkurat den sag. Men det er noget fis….jeg er fuldkommen uenig. Det er en begrænsende faktor ikke at kunne skabe den dybe tillid som gør at man også tør sige “din løsning er bedre end min, lad os køre med den”, eller “det der, er jeg faktisk ikke ret god til, vil du hjælpe mig med at lære det” eller et helt simpelt “undskyld, jeg tog fejl”. Vi tør ikke være helt ærlige og derfor kan vi heller aldrig finde de bedste løsninger, fordi vi netop ikke tør udfordre hinanden i det man kan kalde den robuste dialog eller den sunde konflikt. Og det er også derfor vi ikke til hinanden siger “det der er fandme ikke godt nok” eller du kan sgu ikke tillade dig at komme for sent, når vi andre er mødt til tiden” Der skal konflikter til at skabe mere og optimere eksisterende. Vi skal have vendt alle sten og det er vigtigt at tænke sandhed over harmoni, for hvis vi med vores adfærd og kommunikation, søger alene harmoni, mister vi den synergi og kreativitet der opfinder det næste nye produkt eller den næste bedste løsning.

At være mentalt robust handler ikke om at kunne klare alt og vinde alle diskussioner. Det er netop kun svage mennesker der vælger den vinkel. Mental robusthed betyder at man kan købe ind i andres løsninger, at man kan ofre lidt af sig selv for det større hele og at man kan klare akkurat det man har besluttet sig for at ville klare.

Min nye bog TÆNK SOM EN KRIGER udkommer i næste uge og handler netop om hvordan man træner og ansporer til stærke krigertanker til gavn for hele virksomheden men også til gavn for sig selv og sine nærmeste. Jeg opfordrer i bogen alle til at gøre et indhug i det ubevidste sind og bevidstgøre ikke kun tanker men også handlinger. Gør dig selv stærkere og forbered dit lederskabets fundament igennem træning af din egen mentale robusthed.

Lars Møller/ www.lars-moller.dk