Udgivet: 1. december, 2015
Mod til forandringer – Beslutningens 10 trin
Når vi ikke får taget de vigtige beslutninger i livet handler det ofte om at vi ikke selv tror det er muligt at tage den slags beslutninger. Selvom vi føler og sanser det kunne være rigtigt, så er vores menneskehjerne, utrolig dygtig til at snyde os til at gøre noget andet. Den fortæller os at det er ikke rationelt, fornuftigt eller rimeligt. Men hvem er det egentlig man skal være mest rimelig overfor…andre eller dig selv? Det er ofte gamle slidte vaner, frygt, fordomme, tidlig kodning og uhensigtsmæssige livsmønstre der holder dig fra at gennemføre dine vigtige ønsker som du drømmer om.
Du kan ende med akkurat det liv du ønsker dig, hvis du bare tør gå efter det….være modig nok til at vælge det! Jeg har skrevet det mange gange. Og stopper ikke før du tror på det.
Krigeren tager beslutninger
Mine 25 år som Jægersoldat har naturligvis igen og igen udfordret mig på beslutningsmodet. Men den største beslutning jeg nogensinde har taget i den sammenhæng, er faktisk da jeg valgte at stoppe ved Jægerkorpset i 2009 på min 25 års jubilæumsdag. Jeg ville jo ikke mange år efter være sikret en tjenestemandspension, et sikkert arbejde ved Forsvaret og i øvrigt en fast og tryg tilværelse. Desuden er man jo “noget” når man er Jægersoldat. Der følger en idenditet med dette arbejde og du bliver dit arbejde. Skulle jeg nu miste denne idenditet og alle disse “goder”? Det var selvfølgelig også enormt svært at slippe det gode og tætte kammeratskab, status, privilegier og en spændende arbejdsplads. Men det underlige ved det hele var at jeg, da det pludselig gik op for mig hvor svært det egentlig var at slippe det, blev endnu mere tændt på ideen og vidste dette måtte være rigtigt. Pension og status skulle i hvert fald ikke holde mig. Jeg ville prøve noget andet og mere og ville tage ansvaret for at lave mig et nyt spændende arbejdsliv der kunne udkonkurrere det første. det lykkedes. Jeg var soldat, men er stadig kriger. Krigeren tager vigtige beslutninger for sig selv. Jægerkorpset gav mig udfordinger i 25 år og blev ved helt til den sidste beslutning.
Determinismens stærke hånd
Nogle mener ikke de har den rigtige uddannelse, den rigtige alder, det rette sted at bo, nok tid, de rette familiære forhold, den rette opvækst i en ressourcefuld familie eller den rigtige mulighed. Det eneste disse mennesker ikke har er den rigtige viden og den rigtige indstilling. Fortæl mig om nogle der har de helt perfekte forhold? De findes ikke. jeg kender dem i hvert fald ikke. Men der findes mennesker der alligevel får det hele til at virke. Det kan næsten virke som om de er forfulgt af stærkt held. Men det der sker, er nok nærmere at de selv oftere skaber betingelser for at tingene sker som de vælger. De skaber selv situationerne der får tingene til at ske. De samme mennesker har også forstået at det lange seje træk har stor betydning. Der er ikke noget stort der kan klares med noget småt. Det kræver et stort og beslutsomt arbejde at flytte sig i vigtige forandringer. Der er kun en til at tage de beslutninger der vedrører det du virkelig ønsker dig. Der kommer ingen og drysser guldstøv på dig. Men det er hele arbejdet værd, og Du kan gøre fuldkommen det samme. Du skal bare ville det nok!
Jeg har tidligere skrevet om dette beslutningsmod (se mere på www.lars-moller.dk). Det har konsekvenser ikke at være proaktiv og tage vigtige beslutninger for sig selv. Hvis du ikke tager beslutningerne proaktivt, bliver du ramt af andres beslutninger, og dem er der mange af. Du ender med reaktivt at forvalte din egen rolles i andres vold. Man skal være drøn stærk for ikke at falde i offerrollen i den situation. Pludselig er det nemlig ydre omstændigheder og situationer der styrer hvad du gør og skal og det giver livs-utilfredshed.
Pas på ikke at forveksle en ægte vigtig beslutning med de små dagligdags valg vi træffer. En vigtig beslutning er langt tungere. Det kan derfor være en fordel at strukturere denne proces. Jeg anbefaler dig endda at skrive ned fordi det har en helt anden effekt og beslutningen manifesteres langt stærkere i dig selv.
Beslutningens 10 trin, TANKE, TRO OG TRYK.
Beslutningens 10 trin er opbygget TANKE (trin 1-4) som er dine tanker og overvejelser, TRO (trin 5) er selve beslutningen og det du vil sætte igang. Den handling du vil være tro overfor og som du vil tro på. Sidste del er TRYK (trin 6-10). Det er handlingen, dit aktive tryk i handling imod dit mål.
Her er mit bud på de første 3 af de 10 trin du må igennem for at ændre væsentlige ting i dit liv. Noget du måske aldrig har gjort før, men ved du vil gøre i nærmeste fremtid.
Du er ikke endnu nået til den egentlige beslutning. Beslutningen i sig selv tager jo ikke andet end et sekund at tage. Men det at gøre sig selv klar til beslutningen er et par overvejelser værd. Dette er dit vigtige forarbejde. Sæt dig en aften i ro. Tænk, overvej og gå lidt i dybden. Jeg er sikker på at du vil mærke motivation og styrke bare i det at begynde denne proces.
TÆNK!
Lars Møller
www.lars-moller.dk