Selvom du ikke er chef… så led alligevel! Virksomheders skjulte reserve

Udgivet: 28. december, 2015

Jeg så nedenstående tekst for nogle uger siden på et billede her på sitet. Et godt billede har det med at vende tilbage. Som regel fordi det skaber genklang i dig selv…du kender det. Siden jeg forlod min “tryghed” i Jægerkorpset i 2009, har jeg hørt lignende udsagn fra mange mennesker jeg har talt med i mange forskellige virksomheder. Teksten er desværre også en af de virkeligheder der findes i det danske arbejdsliv. Oversat lød den omtrent sådan her:

“Når jeg taler med en manager for jeg fornemmelsen af,
at DE er vigtige.
Når jeg taler med en leder så for jeg fornemmelsen af,
at JEG er vigtig”

Selvom vi ikke i Danmark bruger ordet manager på samme måde som i USA og i bred forstand kalder alle for ledere, så er du helt sikkert med på ovenstående vinkel. Manageren er mellemlederen, der kunne være på vej op, mellemlederen som måske kan sit fag, men som på den menneskelige side, ikke slår helt til. Det er mennesker vi forsøger at vælge ind i en lederpost, for at se om de har det der skal til når det handler om at lede andre mennesker. Det er jo “deres tur fordi de har været her så længe”.
Selv i Forsvaret har jeg ofte set denne persontype. Han gemmer sig bag en ofte fagligt velforberedt og markant form, men glemmer at karakter stort sat altid udmanøvrerer faglighed når det gælder lederskab. Selvom det er fagligheden der (på overfladen) kan få arbejdet gjort, så er det karakteren der skaber følget og på sigt sikrer hele faget …. og det er først når følget udpeger dig som ægte leder, at du i realiteten er leder!

Selvom vi i Danmark synes vi er humane, dygtige og gode til at forstå mennesker, så fejler mange udpegede ledere også ved at være frygtsomme og bange for ikke at kunne bevare positionen og derfor bange for at vise det sande “Jeg”. Vi er blevet møg-effektive, vi optimerer og forbedrer, vi driver og sælger effektivt og kraftfuldt, og i meget af vores drift fremad, går mennesket bagved ofte tabt i præstationsangst og frygt for ikke at slå til. Men det er jo først når mennesket viser sig at den ægte ledelse opstår og med den kraften til at skabe følget.

Led alligevel uanset hvor du er

Man kan selv gøre meget for IKKE at falde ind under dette forhold. Uanset om man er leder for initiativløse- og opmærksomhedskrævende medarbejdere eller hvis man arbejder i en organisation hvor man ikke føler man har rigtigt kontakt med chefen eller føler ens potentiale udnyttes fuldt ud. Man bliver ikke set eller hørt.
Men hvorfor lade sine lederevner begrænse sig af den funktion man sidder i? Hvorfor ikke lade sig selv høre alligevel. Hvorfor ikke bare gøre det bedste du kan akkurat derfra hvor du er. Hvorfor ikke bare skrue op for ambitionerne om at have indflydelse og gøre noget mere for andre?

Han gemmer sig bag en ofte fagligt velforberedt og markant form, men glemmer at  karakter stort sat altid udmanøvrerer faglighed når det gælder lederskab

Man kan nemlig sagtens være leder uden at have funktionen som chef. En ægte leder, leder nemlig fra alle positioner.

Nogle mennesker skiller sig ud som ledere. Uanset funktion. Vi opdager dem altid som powermennesker. De har energi og drive til mere. De gør altid det rigtige. De timer deres indsats så den næsten altid rammer godt og præcist. Det er medarbejdere (eller ledere) der tager en ekstra tørn, byder ind og stadig smiler. De er løsningsorienterede, handlekraftige og de er til stede i det de gø r. Disse ledere ligger på lur overalt i organisationen og de er virksomhedernes skjulte reserve.

De udøver ledelse ved konstant, engageret, uophørlig, opfindsomt, empatisk, innovativt, holistisk og kontinuerligt og veldoseret karismatisk kommunikation. De bringer det bedste frem i andre mennesker. Husker du? (kig på www.lars-moller.dk for tidligere blogs).

Her er nogle af de ting du kan disse mennesker på:

 1. De håndterer udfordringer ansvarligt.
  De siger ikke “hvorfor er der ikke nogen der gør noget ved dette problem?” De identificerer selv problemet, finder løsninger og får gjort noget ved dem. De tilbyder endda ofte selv at være en del af løsningen. De går i løsningsmodus ved at tænke “hvordan kan JEG være med?” De byder ansvarligt ind.
 2. De deler alle ressourcer og informationer. 
  De tænker også strategisk og viser at de forstår den større sammenhæng i virksomheden. Derfor ved de at deres viden, skal bruges af andre. De beholder den ikke for sig selv. De byder ind ved at dele alt det de ved – til fælles bedste. De bliver selv en ressource som andre kan suge information, inspiration og energi fra.
 3. De lærer konstant. 
  Ikke kun praktisk fagligt, men også i brede organisatoriske rammer. De følger med i hvad der sker og interesserer sig for ikke kun deres eget, man også andres arbejde. De sammenholder hele tiden arbejdet med den overordnede strategi og justerer, prioriterer og regulerer så mål nås hurtigere. De har forstået hvad der skal prioriteres og anvender stille empatisk taktik for at få alle til at arbejde i samme retning.
 4. De anvender følelsesmæssige intelligens. 
  De har bedre kontakt med andre medarbejdere. De anvender følelsesmæssige intelligens og skifter form så den passer til omgivelserne. De læser situationer hurtigt og præcist og det hjælper dem til hurtigt at vurdere hvor der skal sættes ind. De hjælper med at løse problemer…altid på så lavt niveau som muligt. De er diplomatiske, taktfulde og pragmatiske og forsvarer andre medarbejdere.

Kig efter dem! Det er modne mennesker i alle aldre. Det er medarbejdere der har et lavt vedligeholdelses-niveau, det er medarbejdere der uden drama sørger for at ting sker. De skaber energi. De har fagligt og mentalt talent, er ansvarlige og arbejder med høj integritet. Disse mennesker leder akkurat derfra hvor de er.

Indflydelse er også lederskab

Dette ligger helt sikkert også allerede i dig (hvis du ikke skulle være leder) og det er sandsynligvis kun dine egne begrænsninger der sætter en stopper for din egen udfoldelse som bedre leder. Led også du derfra hvor du er! Uanset om det er ikke er dit drømmejob eller om du ikke lige akkurat er der hvor du ønsker at være jobmæssigt. Stræb efter at gøre dig god til de rigtige ting, og efter at gøre de rigtige ting godt. Byd ind med hele dig. Du behøver ikke at have en titel som chef for at være leder, og ved at give hele dig selv i engagement og entusiasme forbedrer du dine egen indflydelse og du vil have taget vigtige skridt i at forme din egen skæbne. og faktisk gør det dig til leder. Så gå ud og led derfra hvor du er.

Lars Møller
www.lars-moller.dk