Sct Hans Båltale (2016)

Engang tændte vi disse store bål for at holde hekse og trolddom på afstand. De skabte ulyksagligheder og drillede os. De gjorde vores liv besværligt, ødelagde høsten eller gjorde os syge. Onde kræfter var på spil. Særligt på helgenaftener var hekse og trolde var mere aktive. Måske som en hån imod os som troende og retskafne.

I dag er det Johannes døberens helgenaften. Det er Sct Hans aften, som vi kalder det. I morgen er det Johannes døberens dag. Sct. Hans dag.

Jeg siger Jer! Troldene og heksene er her endnu! Der er jo stadig hekseri og trolddom omkring os mennesker. Der er stadig ulyksalighed, modstand, sygdom og uforståelighed. Der er stadig onde kræfter på spil. Vi er slet ikke sluppet af med vores hekse og trolde! 

hmmm…Hvem er jeg egentlig? Hvorfor tillader jeg mig overhovedet at postulere noget som helst? Hvordan kan jeg stå her, holde en båltale og så sige at trolde og heksene er her endnu? Det kan jeg fordi jeg selv har mødt dem og møder dem næsten hver dag i mit nuværende arbejde med at udvikle mennesker.  

Jeg har levet 4 år mere end et halvt hundrede … akkurat som flere af Jer. Men mit liv på kanten af det menneskelige fysiske og mentale mulige igennem 25 år i Jægerkorpset, har selvfølgelig fået mig til at tænke. Altid tænke hvorfor? Altid tænke etik, moral, vilje og beslutsomhed. Altid tænke mere. Mit liv har været med afsavn ja…, men hvis jeg skal lave et regnestykke, så er jeg meget tilfreds med det jeg har været med til, og det er så uendeligt spændende at åbne livets bog. Se at den vokser sig tykkere og tykkere for hver dag man studerer den. Så giv mig chancen for at låne jeres ører og refleksion. Jeg har noget på og fra hjertet.

– Vores udvikling igennem de sidste 2 millioner år, er gået langsomt og har altid tidligere været i pagt med naturen. Alle transaktioner var engang 1:1. En jæger kunne på 1 dag, tage et byttedyr. Nok mad til 1 familie, 1 dag. Hvis han var på jagt i to dage, var der mad til 1 familie i 2 dage, eller til 2 familier i 1 dag. Det var forståelige lineære transaktioner, hvor menneskets genetik og logik kunne følge med. Vi brugte vores krop, vores sanser og vores følelser i samklang med med vores tanker og sådan lever vi mennesker i millioner af år.
– For 6000 år siden, kommer landbruget til Norden. Det starter i mellemøsten ca. 4000 år tidligere. Udviklingen stiger lidt i hastighed, der kommer velstand, for nu kan få mennesker skaffe mad til mange flere. Men stadig foregår det i pagt med naturen og menneskets udvikling og påvirkningerne sker i et roligt tempo som vores genetik forstår og kan regne med. Historier fortælles fra mund til mund, livet giver mening og vi har ikke de mange valgmuligheder som man finder nu. Livet er stadig simpelt og stadig med forståelige transaktioner med den omverden vi lever i.
– Fra dengang mennesket rejste sig på to ben for 2 millioner år siden, har det været et liv i samklang og overensstemmelse med vores genetik.

Men de sidste 100 år er ALT gået endnu stærkere. Uoverensstemmelsen med det menneskelige væsen, vores egentlige genetik og naturen stiger stejlt og eksponentielt. Vi ser det ikke fordi vores livsperspektiv kun er 70-80 år, og det her er svært at opdage fordi Det hele tiden øger vores muligheder og valg. Og muligheder og valg er vel godt?
 
Men tænk på hvad der er sket de sidste 100 år. Det var i 1904 brødrene Wright fløj for første gang, Det er ikke mere end 50 år siden vi landede på månen, iøvrigt med en computerkraft der var langt mindre end nutidens lommeregnere. Dengang var AL mad økologisk, PC´en er ikke mere end ca. 25 år gammel. Facebook er 12 år gammel. Vi smider i den ene verdensdel, mad ud som kunne brødføde en anden halv verdensdel og vi handler efterhånden med mere emballage end vi handler med indholdet. 
Mange transaktioner med vores omgivelser er ikke længere 1:1. De er nu eksponentielle og vi har valgmuligheder vi aldrig skal bruge. Supermarkederne sælger blåbær fra Chile og vi sælger bacon til USA! 
Vi har 45 TV kanaler, men kun 2 øjne. Vi kan vælge 17 forskellige slags vaskepulver til 1 vaskemaskine og 84 forskellige slags ost til 1 mund. Gymnasier har 40 forskellige retninger til ét uddannelsesliv. 
Det ligger til den menneskelige natur, at jo flere valg man står overfor, jo sværere bliver det at vælge…. derfor ender det ofte med, at man slet ikke vælger. 

Vi har selv etableret regler for reglerne. Love om love. Jeg må ikke længere bytte mine færdigheder som tømrer, med de æg naboen har for mange af, uden at opgive det til skattevæsenet. Jeg kan trække kørselsgodtgørelse fra, men skal betale afgift på benzin. En virksomhed kan købe momsfrit, privatperonen kan ikke. Vi udleverer børnepenge, men skal betale for at have børn passet. 

Reglerne for vores liv bliver en så indgroet del af vores verden, at vi ikke engang stiller spørgsmål til relevansen længere, for vi vil jo alle gerne “have mere”!

Vi er paradoksale! Vi må arbejde mere for at få råd til den ekstra bil, der gør at vi kan arbejde mere. Vi har ikke tid til at slibe saven, for vi har så travlt med at fælde træer! 

Vi køber mærkevarer, særligt design, vil bo i bestemte bydele og have bestemte biler.

Det hele sker i et ønske om at høre til (i flokken) og “sådan gør man jo”. Men det er helt umuligt at forholde sig til alle de input vi rammes af hele tiden, og alle de ugennemsigtige regler der nu følger alle transaktioner.
Følelsen af ikke at høre til har måske aldrig været større end den er nu, selvom livet aldrig har været lettere. Istedet for at tale over hækken, taler vi nu mere om hækken….. til andre!

Menneskets hjerne kan ikke genkende “eksponentielt” og vi lever nu i en ugennemsigtig verden. Vi kan følge med i jordskælv i Pakistan, et statskup i sydamerika, Ruslands indtagelse af en halvø, en politikers fadæse på Facebook, og alle de kendtes liv udstilles. X-faktor og talent programmer lever i bedste velgående… vi jagter en meget usandsynlig drøm. En drøm som andre har defineret for dig! 

Udviklingen er eksponentiel. Robotter laver robotter og robotter laver andre maskiner som laver ting.
Det passer så dårligt til os mennesker. Vi er genetisk set stadig jægere og mange af vores reaktioner og handlemønstre, er et levn fra dengang vi selv var byttedyr. Mange af vores logiske udregninger, reaktioner og følelser handler stadig om kamp, flugt og sikkerhed og om lineære transaktioner med naturen.
Er der noget at sige til at mange unge bliver rodløse, mangler livets kompas, mening og gennemsigtighed? Vi spørger vores unge hvad de skal være når de bliver store, det rigtige spørgsmål er jo mere hvordan vil du være når du bliver stor!

Vores tidsalder understøtter altså et liv, hvor vi lever på en ydre skal af forventninger fra andre, frygt for ikke at slå til, kunstig status, normbegreber, regler og love som vi ofte ikke forstår. Istedet for at sidde bag førersædet i livets bil, finder mange sig selv siddende på anhængeren, hvor de har mistet muligheden for at bremse ned, eller køre en anden retning. 

Jeg mener ikke vi ikke nok ud af at dykke ned igennem denne ydre kunstige livs-skal og vælge hvad vi VIRKELIG ønsker for os selv. vælger hvordan vores liv skal være og forme sig.
Prioriterer vi nok tid til os selv? Prioriterer vi tid med vores nærmeste og vores ældre familiemedlemmer højt nok? fordyber vi os nok? læser vi nok? Reflekterer vi nok? leger vi nok? Fokuserer vi lidt for meget på materielle goder og praktik i hverdagen, på rudekuverter, på penge, positionering, status, privilegier og falske værdier der ikke i VIRKELIGHEDEN understøtter hjertet og det gode sande liv i pagt med naturen og os selv?
Kunne det måske være man kunne få et andet liv. Ja… hvis man tør tage konsekvensen. Måske kræver det at man flytter til mindre, sælger sommerhus eller bil, eller 

Når der kommer alvorlig sygdom i familien, klumper vi hyggeligt sammen, holder fri for at besøge vores syge nærmeste og pludselig prioriterer vi rigtigt. Som om vi godt ved hvad der er rigtigt, men først vælger det (næsten) når det er for sent.

Jo… Hekse og trolde er her bestemt endnu. De går rundt i blandt os. Måske er de her endnu som de altid har været det. Nemlig i os selv!  

Vi er vores egne hekse og trolde. Hvis ikke vi gør en bevidst og dedikeret indsats for netop at have bevidste og dedikerede intentioner om at holde os selv åbne, ærlige, rene og sande, hvirvles vi ind i en udvikling som vi ikke forstår. For at jage hekse og trolde ud, er det ikke nok at tænde bål. Der skal et indre arbejde til. 

Du skal være modig, Det kræver mod at gå imod hvad du måske tidligere har gjort. Du skal søge et simpelt liv baseret på karakter, leveprincipper og ægte værdier. Ikke forfalde til materielle goder og det som andre forventer. Du skal finde styrke og mod til at prioritere din kostbare tid rigtigt, vælge fra istedet for til, Finde styrke og mod til at VILLE tænke de rigtige tanker for dig, VILLE prioritere dine nærmeste, dine varme kærlige relationer, og gøre alt for at byde ind til livet. Tingene sker ikke udefra og ind… de sker indefra og ud. Jo mere vi er villige til at give, 

Jeg har omskrevet et gammelt savn fra de nordamerikanske indianeres naturreligion, så det passer til vores Sct. Hans aften med hekse og trolde. Hør engang:

En gammel bonde sagde engang til sit barnebarn:

“Der foregår en vild kamp inde i mig” sagde han til drengen. “Det er en frygtelig kamp imellem to stærke trolde. Den ene er ond, bitter, misundelig, ærgerlig, grådig, arrogant og selvmedlidende. Den føler sig dårligt behandlet, lyver, gemmer sig i falsk stolthed og misbruger sin magt og sit ego”.

Han fortsatte:” Den anden trold er god. Den er glad og fri, den er fyldt med kærlighed, fred, ro, håb og empati. Den er passioneret og tro, generøs og tillidsfuld. Den er fyldt med ægte livsglæde og næstekærlighed”.

Den samme kamp foregår inde i dig, selvom du ikke ved det. Og den foregår også inde i alle andre mennesker!”

barnebarnet kigger op på sin farfar og siger: “jamen farfar… Hvilken trold vinder?”

Den gamle bonde svarer simpelt: “Den trold du fodrer!”

Gå ud i livet med den gode trold. Du skal fodre den gode trold og give den noget at leve af. Sørg for den kærlige heks i dig trives.
Beslut dig for hvordan du vil være! Sig til dig selv: JEG VIL – JEG KAN – JEG TØR, istedet for at jeg skal, jeg må, jeg bør… At tage ansvaret for handlingerne alene i sproget, er det halve resultat og jeg garanterer Jer at der sker noget magisk straks i beguýnder at sige disse tre vigtige ord: JEG VIL – JEG KAN – JEG TØR.
Beslut dig for hvordan du vil leve for at skabe gennemsigtighed for dig selv og dine nærmeste. Beslut dig for at sortere alt det “støj” fra du ikke i virkeligheden skal bruge og gå efter et mere simpelt og gennemsigtigt liv. Når tilbudsavisen kommer ind af døren, så spørg dig selv om det er VIRKELIG er nødvendigt, eller om det vi har virker og er GODT NOK?
Beslut dig for at give din bedste side, din bedste attitude, din bedste respons til alle du møder på din vej. Giv dine bedste tips og tricks væk. Giv dit hjerte væk, lån dine hænder, dine tanker og dine kræfter ud. Du beholder stadig din andel og det du tænker du taber får du dobbelt tilbage. Du mister intet ved det. 

Sig det du mener og stå ved det du siger. Vær dig selv og tilbyd dig selv til livet og dine omgivelser. Kun sådan skræmmer du dine trolde og hekse væk.  

God jagt! Jeg ønsker jer en glad og kærlig Sankt Hans aften.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *